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QUESTION 1: 
 
Note:   
The responses here apply to packaged systems that require a machinery room in accordance with 
Chapter 4. Packaged systems permitted to be located outside a machinery room in accordance with 
Chapter 4 need to comply with Chapter 7. 
 

a. Does the package system with enclosure need to meet 6.11 – Lighting?  
 
ANSWER: Yes, if it is intended for occupancy during maintenance. 

 
b.      Does the package system with enclosure need to meet 6.12 – Emergency Control   
         Switches? 
 
ANSWER: Yes, unless the enclosure is designed to mitigate possible deflagrations by use of 

explosion proof electrical equipment or other engineered and/or administrative controls. 
 

c.      Does the package system with enclosure need to meet 6.13 – Ammonia Detection 
         and Alarm? 
 
ANSWER: Yes, unless the enclosure is designed to mitigate possible deflagrations by use of 

explosion proof electrical equipment or other engineered and/or administrative controls. 
 
d.      What parts of 6.14, Ventilation, do package systems with enclosures need to meet? 

 
i. 6.14.6, Temperature Control Ventilation, does a packaged system with enclosure 

need to meet the 104oF upper room temperature?  
 

ANSWER: Yes, unless electrical equipment is specially rated for high temperature 
operation.  
 
ii.     6.14.7, Emergency Ventilation  
 



ANSWER: Yes, unless the enclosure is designed to mitigate possible deflagrations by 
use of explosion proof electrical equipment. or other engineered and/or administrative 
controls. 
 

QUESTION 2: 
 
14.1.3: “Packaged systems located outside that are not designed for human occupancy shall not require 
ventilation”. 
 
Note: 
If packages are not enclosed, i.e. they meet the free aperture requirements of 7.3.2 they need not be 
provided with ventilation. 
  

a. What if the system has an enclosure? 
 
ANSWER: If the packages are enclosed, they would still require ventilation unless the 
enclosure is designed to mitigate possible deflagrations by use of explosion proof electrical 
equipment or other engineered and/or administrative controls. 

 
 
b. How do 6.14.7.1 (Emergency Ventilation) and 7.3.1.2.1 (Emergency Mechanical 

Ventilation and Exception) exceptions related to concentrations not potentially reaching 
40,000 ppm apply to 14.1.3? 
  
ANSWER:  The exception would be applicable if the release of the entire charge of the 
largest single circuit of the system would not exceed a concentration of 40,000 ppm, based 
on the volume of the package enclosure.  Volume calculations shall be compliant with 
section 5.3.  
 

QUESTION 3: 
 
Why is there a 100 hp upper limit in Section 7.3 Ventilation? Should this be based on charge?  
 
ANSWER: Exceeding 100 hp requires equipment (other than evaporators or condensers used for 
heating) to be located outdoors or in a machinery room, per chapter 4. The 100 hp exception is provided 
in 4.2.3, item 5.  However, if a system of less than 100 hp is used in a room (or enclosure) wherein 25% 
of the LFL will be exceeded upon loss of the entire charge of the largest independent circuit, ventilation 
must be provided.   



 
QUESTION 4: 
 
 Manually operated louvers are proposed to provide heat removal in the summer and ventilation for 
ammonia releases.  Can the louvers be closed in the winter without violating section 7.3.1.2.1? 
 
ANSWER:  No, because they are manually operated. If they automatically open based on heat removal 
or vapor removal, then they could be closed in the winter.  
 
QUESTION 5: 
 
The main issue we are having is implementing 14.1.2, which requires packaged systems to meet 
the applicable provisions of chapters 4 – 7.  Which provisions in Chapter 6, Machinery Room, are 
applicable to Chapter 14, Packaged Systems and Equipment? 
 
ANSWER: The provisions of chapter 4 direct the use of a machinery room (or outdoor locations).  If a 
packaged system is fitted with a compressor capacity of 100 hp or more, and is enclosed, it shall meet 
the ventilation requirements of chapter 6 (which provides the option of no ventilation if classified 
electrical equipment is used).  If it is also intended for occupancy, it shall also be provided with other 
applicable provisions of machinery rooms intended for safety (lighting, emergency door hardware, 
signage, eyewash/safety shower and etc.) because it will be considered a machinery room, regardless of 
its physical location (attached to a building, on the roof, or standing alone near a building).     
 
 
COMMITTEE ACTION: 
 
The Standards Committee believes that the current text has an error and could provide better clarity. It 
will require revision to make the answers outlined above clear.  
 


